GS 1968 ARTICLE 51
Committee IV presents:
Material:
Communication of the Canadian Reformed Church, c/o Rev. C.de Haan,”,V,10.
A. Information:
- Adressanten stellen in hun schrijven dat zij “om wille van het gereformeerd-kerk zijn-naar-Schrift-Belijdenis-en-kerkorde de schorsing van Ds de Haan blijven ver werpen als onschriftuurlijk, onkerkelijk en daarom onchristelijk” (pag.5, voorlaatste alinea). Adressanten voeren aan:
- “De schorsingsgrond wordt door de Synode (Edmonton 1965) als onjuist aangemerkt” (pag. 2) doordat de Synod van Edmonton 1965 uitsprak, dat de kerkeraad ten onrechte in het schorsingsbesluit van het Dordtse Formulier als het formulier toegevoegd in Art. 53 K.O. sprak, daar Art. 53 K.O. geen formulier met name noemt (Acta Art. 153, 11,A).
Consideration:
- De Synode overweegt dat ds C.de Haan geschorst werd vanwege zijn weigering het formulier toegevoegd in Art. 53 K.O. te ondertekenen en vanwege zijn weigering zich nader te verklaren (Acta Art. 183, pag. 38), en dat de Synode van Edmonton 1965 inderdaad uitsprak, dat de kerkeraad van Winnipeg ten onrechte sprak van het Dordtse Formulier als het Formulier toegevoegd in Art. 53 K.O.
- De schorsingsgrond zou met deze uitspraak vervallen zijn als de geldigheid van de schorsingsgrond afhing van de vraag of het Dordtse Formulier al of niet toegevoegd was aan Art. 53 K.O. De geldigheid van de schorsingsgrond hangt echter afvan een geheel andere vraag, namelijk of het Dordtse Formulier in overeenstemming is met het in Art. 53 K.O. vereiste. Art. 53 K.O. vraagt de binding van de predikanten aan de Drie Formulieren van Enigheid. Het Dordtse ondertekeningsformulier vraagt blijkens zijn inhoud niet anders.
Recommendation:
- Op grond van deze overweging wijst de Synode het eerste bezwaar van adressanten af.
ADOPTED
B. Information:
- Adressanten voeren aan dat “ds de Haan toch eigenlijk niet geschorst is vanwege het weigeren om de Drie Formulieren van Enigheid te ondertekenen”, als door Art. 53 K.O wordt vereist, “maar vanwege het ‘weigeren’ om bepaalde beloften af te leggen ten overstaan van de zusterkerken” (pag.4, 3de alinea).
Considerations:
- De Synode overweegt dat er een strijdigheid tussen het ondertekenen van de Drie Formulieren van Enigheid en het afleggen van de door het Dordtse Ondertekenings formulier gevraagde beloften zou bestaan indien het atleggen van deze beloften van de Drie Formulieren van Enigheid zou afvoeren of aan deze Formulieren iets wezen lijks nieuws zou toevoegen. Blijkens de inhoud van het Dordtse Ondertekenings formulier is het omgekeerde het geval. Dit formulier bevat een verklaring van instemming met de Drie Formulieren, een belofte de leer in de Drie Formulieren vervat naarstig voor te staan en de dwalingen die er tegen strijden te weren, de verplichting om in geval van twijfel ten aanzien van enig stuk der leer in de Drie Formulieren vervat, dit niet te verbreiden, maar daarover kerkeraad, classis of synode te laten oordelen, en een belofte om zich bij het geven van redenen daarvoor aan het onderzoek van kerkeraad, classis en synode te onderwerpen, behoudens het recht van appel. Deze vier punten betekenen niet anders dan een binding aan de Drie Formulieren van Enigheid ter bewaring van de enigheid des geloofs.
Recommendation:
- Op grond van deze overwegingen wijst de Synode het tweede bezwaar van adres santen af.
ADOPTED
C. Information:
Uit het gehele schrijven blijkt dat appellanten er voorts groot bezwaar tegen hebben dat de Synode Edmonton 1965, huns inziens, Art. 53 K.O zo uitlegt “dat de Classis haar eigen recht heeft, naast de kerkeraad, in haar handelen met predikanten” (pag.5, 2de alinea).
Consideration:
- De Synode overweegt dat de Synode Edman ton 1965 inderdaad naar Art. 53 K.O. spreekt van de bevoegdheid van de Classis, naast die van de kerkeraad, tot schorsing van predikanten die weigeren de Drie Formulieren te ondertekenen (Acta Art.183, 11,B), maar dat zij nergens spreekt van een eigen, dat is een oorspronkelijk recht der Classis. De bevoegdheid der Classis, waarvan maar niet de Synode van Edmonton 1965 doch Art. 53 K.O. spreekt, is niet een oorspronkelijk recht, maar een recht dat in de samenleving der kerken aan de Classis door de bevoegdheid bezittende kerkeraden is verleend ter bewaring van de enigheid des geloofs binnen het kerkver band.
Recommendation:
- Op grond van deze overweging wijst de Synode ook dit bezwaar van adressanten af.
ADOPTED
D. Recommendation:
De Synode besluit adressanten van deze uitspraken in kennis te stellen.